A kínai és indiai gyógyászat szélesebb körben régóta alkalmazza. A kálmos gyökér kitűnő étvágygerjesztő, idegerősítő, vértisztító, gyomorerősítő.
Főleg emésztést elősegítő, étvágyjavító és szélhajtó készítmények alkotórésze. Nyugtató és görcsoldó hatással is bír. Szabályozza a gyomorsav termelését, fokozza a vérkeringést.
Kenőcsök alkotórészeként és gyógyfürdőkben reuma kezelésére is használják, gyógyfürdőben idegerősítőnek is hatásos.
A szárított gyökér, ha lassan szétrágva segít a dohányosoknak leszokni a dohányzásról.
Elkészítése: A kálmos gyökér tea hideg vizes áztatással készül. Egy csapott kávéskanál kálmos gyökeret 2,5 dl vízben kell áztatni 6-8 órán keresztül. Célszerű, ha egy éjszakára áztatod be, és másnap leszűröd. A levét csak melegíteni szabad, de ha lehet, akkor ne mikrohullámú sütőben. Ízesíteni nem szabad. Napi 1-2 bögrével fogyasztható, étkezések előtt fél órával.
Figyelem! Nagy dózisban és rendszeres fogyasztása ellenjavallt. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott a fogyasztása.