Elterjedés, termesztés, előállítás
A koriander illóolajat a Földközi-tenger mellékén őshonos és az ernyősvirágzatúak családjába (Apiaceae) tartozó koriander érett, szárított és összezúzott terméseiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, 2-6%-os hozammal. A koriander illóolaja színtelen, illatában a levendulaolaj illatanyagai is felismerhetők.
Összetétel, minőség
Az olajban jelenlévő főbb alkotórészek a linalool, a linalil-acetát (mindkettő megtalálható a levendulában). Az olajban kisebb mennyiségben előforduló alkotórészek közül a geraniol, a limonén és a fenyőfélékből ismert alkotórészek, például a pinének és a kámfor említhető.
Felhasználás
Az illóolaj főbb hatásai: erősítő-frissítő, idegrendszeri tonizáló, antimikrobiális, enyhe gyulladáscsökkentő, gyomorerősítő és szélhajtó. A koriander olaját atóniás emésztési panaszok, diszpepsziák és erjedéses bélfertőzések ellen belsőleg használandó készítményekben hatóanyagként alkalmazzák. Külsőleg legyengült állapotok, általános fáradtság, illetve reumás fájdalmak enyhítésére fürdő- és masszázsolajok összetevőjeként, valamint aromalámpában történő párologtatásra használják.
A koriander olaja a bőrt nem irritálja és bőrérzékenyítő hatása sincs.