A hajdina rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott. A hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé jellemző.
Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló. Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás szabályozásában is lehet szerepe.
A hajdina nem tartalmaz glutént.
Felhasználás: Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.
Összetevők: hajdina*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Energiaérték:
|
1436 kJ / 343 kcal
|
Zsír:
|
3,4 g
|
- amelyből telített zsírsavak:
|
0,7 g
|
Szénhidrát:
|
71,5 g
|
- amelyből cukor:
|
0 g
|
Rost:
|
10 g
|
Fehérje:
|
13,3 g
|
Só:
|
0,01 g
|
Száraz, hűvös helyen tartandó!