A kókuszreszeléket a koprából, vagyis a rostokban gazdag, érett, kemény, fehér színű húsból állítják elő.
A kókusz (a legtöbb gyümölccsel ellentétben) elsősorban nem szénhidrátból, hanem zsírból áll. Zsírsavösszetétele főleg telített zsírsavakat tartalmaz, ám ezek többsége úgynevezett közepes láncú zsírsav. Ezek könnyen emészthetőek, gyorsan energiát tudunk nyerni belőlük és nem ingerlik az epehólyagot.
A kókuszban jelentős mennyiségű rost található, amelyek segítik az emésztést, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumtartalma figyelemreméltó. Ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot, ám vitamintartalma nem kimondottan jelentős.
Felhasználás:
A kókuszreszeléket leginkább sütemények, krémek, fagylaltok készítéséhez használjuk, de különlegesebb mártások vagy salátaöntetek ízesítője is lehet.
Összetevők: kókuszreszelék*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
2761 kJ / 660 kcal |
Zsír: |
63,3 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
54,8 g |
Szénhidrát: |
6,4 g |
- amelyből cukor: |
6,4 g |
Rost: |
20 g |
Fehérje: |
6,2 g |
Só: |
0,08 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!