Rosttartalmának köszönhetően kedvezően hat a koleszterin- és vércukorszintre. Lassítja a cukor felszívódását a bélben és a gyomor kiürülését, csökkenti az éhségérzetet és növeli a teltségérzetet, ezért azoknak, akik fogyni szeretnének, érdemes köretként zabot fogyasztani rizs helyett. A cukorbetegek diétájába is érdemes beilleszteni. Ugyancsak a rostoknak köszönhetően segíti a bélműködést és csökkenti a székrekedéses panaszokat. A vitamin és ásványi anyagok közül tartalmaz E-, B1-, B5- és B9-vitamint, vasat és magnéziumot. A többi gabonához képest magas a fehérjetartalma.
Gluténérzékenyeknek nem javasolt a fogyasztása! A zab ugyan nem tartalmaz glutént, de gyakran együtt termesztik búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal.
Felhasználás: Megfőzve fogyaszthatjuk köretként vagy kásaként, zöldségekkel, gyümölcsökkel, édesen vagy sósan. Töltött, rakott ételek készítéséhez is felhasználhatjuk. Főzési ideje kb. 10-15 perc.
Összetevők: zab*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték:
|
1551 kJ / 368 kcal
|
Zsír:
|
6,24 g
|
- amelyből telített zsírsavak:
|
0,96 g
|
Szénhidrát:
|
61,2 g
|
- amelyből cukor:
|
1,3 g
|
Fehérje:
|
12,7 g
|
Só:
|
0,017 g
|
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.