A fekete rizs az Oryza sativa fajhoz tartozó rizsfajta. Tiltott vagy lila rizsnek is nevezik, mivel az ősi Kínában állítólag a fekete rizst olyan különlegesnek és táplálónak tartották, hogy a fogyasztása királyi családon kívül mindenki számára tiltott volt.
A fekete rizs jellegzetes fekete-lila színét az antocianin nevű pigmenttől kapja, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Ma, enyhe, diós ízének, rágós állagának és számos táplálkozási előnyének köszönhetően a fekete rizs a világ számos konyhájában megtalálható. Bár nem annyira elterjedt, mint más rizsfajták, a fekete rizsnek a legmagasabb az antioxidáns-aktivitása, és több fehérjét tartalmaz, mint a barna rizs. A fekete rizs több, mint egy tápláló gabona. Mély lila színe főzéskor még a legegyszerűbb ételt is látványos, lenyűgöző étellé varázsolhatja.