A kender valószínűleg Közép-Ázsiából származik, de minden ökoszisztémában megél. Nagyon szívós növény, egyáltalán nincs szüksége mindazokra a növényvédőszerekre, amelyeket más hasznonnövényeknél alkalmazni szoktak. A kender valamennyi része hasznosítható, kötelet, textíliát, építőanyagot, olajat gyártanak lehet készíteni belőle, magja pedig szupertáplálék. A kendermagból készült fehérjepor tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyek természetes formában is megtalálhatók a növény magjában. Nem izolátum.
Összetevők: kender*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Jelentőség, hatások: A kendermagprotein egy magas minőségű növényi protein, amely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, e mellett rostot, egészséges zsírsavakat és ásványi anyagokat is. Könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz, amelyeket a szervezetünk gyorsan fel tud venni és hasznosítani tudja ezeket saját fehérjéink építéséhez, például az izomnövekedés elősegítése érdekében. Ez nem csak sportolás, testépítés és tömegnövelés céljából fontos, hanem a nehéz fizikai munkát végzők izmai is igénylik a jó minőségű fehérjepótlást, illetve alultápláltság esetén is különösen fontos odafigyelni erre. Az élelmi rostban gazdag étkezésnek számos előnyét bizonyították már és a kendermagprotin por hozzájárulhat a napi rostbevitel biztosításához. A kenderprotein ugyancsak ideális mennyiségben és egészséges arányban tartalmazza az omega-6 és omega-3 zsírsavakat.
Felhasználás: A kendermagprotiennek zöldes-sárgás színe és kissé „földes” íze van. Mivel kevésbé feldolgozott, mint más fehérjeporok, elsőre furcsa lehet a külalakja, de könnyen meg lehet szokni és rá lehet kapni. Legegyszerűbb smoothie-ban vagy shake-ben elkeverve fogyasztani vagy bármilyen más folyadékban. Naponta 2 evőkanálnyi mennyiségű por ajánlott.