Görögszéna: Eredetileg a Közel-Keletről származik. A pillangósvirágúak családjának tagja. Íze erős és csípős, keleti fűszerekre emlékeztető, mivel pl. a görögszénát gyakran használják az indiai curry készítésénél. Már ősidők óta alkalmazzák étvágygerjesztőként. Vegyi szerkezete nagyon hasonlít a csukamájolajéhoz. Ezért ahhoz hasonlóan jó vér- és vesetisztító. Gazdag E-vitamin-, foszfor-, magnézium-, cink- és vasforrásként kiválóan használható vérszegénységben illetve fertőző betegségben szenvedő betegek kezeléséhez és felerősítéséhez. Az egyiptomi fáraók a szent ünnepeken használták; míg a középkori szerzetesek a máj- és veseproblémák kezelésére, a fertőzések és a megfázás gyógyítására. Bizáncban a szoptatós anyák fogyasztották, hogy több tejük legyen. Mind erősítőként, mind serkentőszerként kiváló.