A csillagánizs (Illicium verum) Dél-Kínában őshonos fűszer és gyógynövény. Fűszerként és a gyógyászatban a Távol-Keleten régóta használatos. Napjainkban elsősorban a dél-kínai Kuanghszi Csuangban termesztik, a március és május között szüretelt termés adja a világ csillagánizs készletének jelentős százalékát. Ínyencségre vágyók különleges íze és illata miatt használják sütemények, kompótok, gyümölcslevesek, teák készítéséhez. Az egyik alapvető fűszere egyes abszint jellegű likőröknek.
A csillagánizs nyugtatja a torkot és a légutakat, támogatja az immunrendszer egészségének fenntartását.
Adagolás (felhasználás): Elkészítési javaslat és adagolás: Egy teafiltert 250 ml vízzel leforrázni és 15-20 percig állni hagyni. Igény szerint egy kanál mézzel ízesíthető. Napi 2-3 csésze tea elfogyasztása javasolt. Szükség szerint 2-3 filtert főzni 1 liter forró vízben 10 percig, mézzel ízesíteni, a nap folyamán elfogyasztani.
Összetevők: csillagénizs termés (30%), csillagánisz növény (15%), csillagánizs gyökér (15%), szőlőmag kivonat, menta levél, hársfa levél, kamilla levél