Az inkák aranyaként is emlegetett quinoa Dél-Amerikából származik. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt is előszeretettel fogyasztották, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Magok Anyja néven emlegették. Az inka harcosok a quinoa magnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből. Teli van fehérjékkel, tartalmazhatja az összes aminosavat, és gazdag lehet lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A quinoa emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás lehet. Kinézetre leginkább a kuszkuszra hasonlít. Sokoldalúan használható, akárcsak a rizs, de az íze mindkettőénél gazdagabb, diószerű.
Összetevők: 100% fehér quinoa
Felhasználása: Köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Gyorsan megfőzhető, minden olyan étel elkészíthető belőle, melyet rizsből vagy kölesből készítenénk.
Elkészítése:
1. Áztasson be egy bögre quinoát kétszer annyi vízben 5-10 percre, hogy az esetleges keserű íz teljesen kioldódjon belőle. 2. Csepegtesse le és mossa át. 3. Tegye egy edénybe, öntsön rá másfél bögre vizet, adjon hozzá fél teáskanál sót. 4. Forralja fel, majd fedje le egy szorosan záródó fedővel. 5. Kis lángon főzze 15 percig. 6. Vegye le a tűzről, és lefedve hagyja állni 5 percig. 7. Keverje fel villával és tálalja.
Allergén információ: A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.