A K2 zsírban oldódó vitamin a K-vitamin egyik fajtája. Fontos szerepe van a csontsűrűség egészséges szinten tartásában és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Néhány éve a kutatók felismerték egy eddig háttérbe szorult vitamin forradalmi hatását az érelmeszesedés megelőzésében, illetve karbantartásában. Ez a K2-vitamin (menaquinone), mely a K-vitamin egyik formája. Az emésztőrendszerben élő baktériumok állítanak ugyan elő bizonyos mennyiségű K2 vitamint, azonban a kor előre haladtával és az emésztőrendszer állapotának függvényében ez az endogén „termelés” csökkenhet. Sajnos vizsgálatok bebizonyították, hogy egyetlen antibiotikumos kezelés hatására a bakteriális úton szintetizált vitaminképződés teljesen meg is szűnhet.
Megfigyelték, hogy csonttöréses betegek a K-vitamin szedése mellett gyorsabban gyógyultak. 2002-ben egyértelműen bebizonyosodott, hogy a K2-vitamon kulcsfontosságú szerepet játszik az érelmeszesedés és a csontritkulás folyamatában.
Hogyan is védi a K2-vitamon a szervezetet a csontritkulással szemben és miként akadályozza meg a kardiovaszkuláris (érelmeszesedés, stb.) betegségek kialakulását?Ha nincs elegendő Ca a vérben az anyagcsere-folyamatok létrejöttéhez, akkor a szervezet a csontokból vonja ki. Kialakul az osteoporosis (csontritkulás). Az érfalakon lerakodott Ca pedig elősegíti az érelmeszesedést.
A K2-vitamin elődleges feladata, hogy szabályozza a Ca-anyagcsere folyamatot, úgy, hogy a Ca-t a megfelelő helyre szállítja (csontok), és megakadályozza a nem megfelelő helyeken (érfal) való lerakódását.
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.