Az Ízmester egész fekete bors széles körben alkalmazható húsokhoz, levesekhez, szószokhoz, húslevesekhez, pácokhoz és sajtokhoz. Használatának köszönhetően a mindennap elkészített ételek megkapják a kívánt, enyhén fűszeres utóízt és aromát. Az egész fekete borsot a főzés közben javasolt az ételhez adni, mert a borsszemek fokozatosan szabadítják fel finom ízüket és aromájukat, így gazdagítva az étel ízvilágát.
Magyarországon a paprika után a második leggyakrabban használt fűszer, de az egész világon a legkedveltebb fűszerek egyike. Fogyasztjuk egészben, durvára és finomra őrölve is.
A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors is ugyanazon a növényen terem. A borsok színe attól függ, hogy mennyire éretten szedik le és hogyan dolgozzák fel őket. Mindez természetesen az ízükre is hatással van. A fekete borsot az éretlen, zöld gyümölcsökből szüretelik, amelyeket erjesztenek, majd a napon szárítanak, ahol feketévé, keményebbé és ráncosabbá válnak.