A szegfűbors erősen aromás, enyhén borsos ízű fűszer, kissé emlékeztet a szegfűszegre, a fahéjra vagy a szerecsendióra, ezért is hívják angolul "Mindenfűszer"-nek (Allspice). A legtöbb ízanyag a héjában van, nem pedig a belsejében lévő magokban. A szegfűbors kiválóan alkalmas halételek, pácolt halak (hering) és vadételek ízesítésére. Használhatjuk marhasülthöz, hurkához és bárányhúshoz is. Tipikus fűszere különböző nemzetek ételeinek, előszeretettel használja a karibi, a mexikói és a skandináv konyha.
Fűszerezhetünk vele továbbá szószokat, pácleveket, leveseket és sütőtökből készült ételeket. Az őrölt szegfűbors olyan fűszerkeverékek alkotórésze is, mint a curry és a mézeskalács fűszerkeverék. Csokoládék kitűnő kiegészítője lehet, de forralt borhoz, gyümölcsös desszertekhez, - süteményekhez és dzsemekhez is illik.
Felhasználási javaslat: Sütemények, édességek, gyümölcsös ételek ízesítésére ajánljuk.