A csillagánizs íze édeskés, aromás, kellemesen fűszeres, és ánizshoz hasonló, de emlékeztet még az édesgyökérre és az édesköményre. A csillagánizs öt százalék illóolajat tartalmaz, melynek fő eleme az anetol. Az ízanyagot a magház, nem pedig maga a mag tartalmazza. A csillagánizs több évig megőrzi aromáját.
A csillagánizs a kínai konyha egyik legfontosabb fűszere. Gyakran használják ragukhoz, páclevekhez. A csillagánizs a kínai öt-fűszer egyik alapanyaga, amit elsősorban baromfihoz és sertéshez használnak. A fűszert előszeretettel használják mind a thai, mind az indiai konyhában, de a vietnami Pho levesnek is elengedhetetlen alkotórésze. Jól kombinálható gumós zöldségekkel, póréhagymával, sütőtökkel, hallal és tenger gyümölcseivel. A csillagánizs kitűnő kompótokban, dzsemekben, chutney-ban, sült tésztákban és karácsonyi süteményekben. Remekül társítható körtével, fügével, gesztenyével, gyakran fűszerezik vele a forralt bort, valamint számos likőrféleséget. Dekoratív alakja miatt gyakran használják tálak díszítésére is.
Felhasználási javaslat: Sütemények, édességek, gyümölcsös ételek ízesítésére ajánljuk.