Összetevők: fekete szezámmag
A fekete szezámmag (Sesamum indicum L) hasonlít az ismertebb fehér szezámmagra. A fekete szezámmag és a barna (arany) szezámmag nem hántolt, míg a fehér színű szezámmag hántolt. A világosabb színű szezámmagot inkább Nyugat- és Közel-Keleten használják, míg a fekete szezámmag a távol-keleten népszerűbb. A fekete és a fehér szezámmag együtt is használható, az ételek vonzó színfoltjaként.
A szezámmag származási helye valószínűleg India. A híres „Szezám tárulj“ mondás, onnan ered, hogy a szezámmag megéretten szétpattan. Afrikában a szezámmagot „benne“-nek hívják. Az elnevezést egyaránt használják magára a magra és a belőle készült olajra is. A szezámmagot több ezer éve termesztik, sőt mondják azt is, hogy amikor az istenek a világot teremtették szezámbort ittak.
A fekete szezámmagnak ízletesebb és erősebb aromája van, mint a fehér vagy barna szezámmagnak. Olajtartalma magas, 40%-60% között van.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
2397 kJ / 573 kcal |
Zsír: |
49,66 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
6,96 g |
Szénhidrát: |
23,45 g |
- amelyből cukor: |
0,3 g |
Fehérje: |
17,73 g |
Só: |
0,0275 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.