A Király búza a tönköly és a tönke búza keresztezésével nemesített búzafaj, amelyben egyesült a tönköly életrevalósága, robusztussága, igen magas fehérjetartalma a tönke búza keménységével, kiválóan rugalmas sikér-szerkezetével és a rendkívüli szárazságtűrésével. (A tönke búza volt az ókori Egyiptom és Babilon legjellemzőbb búzája.)
A Király búzából készült lisztek fehérjetartalma jelentősen magasabb a közönséges lisztekhez viszonyítva, aminosav összetétele nagyságrendekkel kedvezőbb. A hagyományos lisztekhez képest színe sárgásabb, a búzában természetes módon meglévő karotin festékanyag miatt. "Élő" lisztről van szó, ezért kelt tészták készítésénél 1 kg liszthez 1,5% vagyis 1,5 dkg friss élesztő vagy annak megfelelő kovász használata elegendő, szemben az "élettelen" liszteknél 5% (5 dkg) helyett.
Származási hely | Természetesen ízig-vérig magyar termék |
Összetevők | 100% Király búza liszt, 0% adalékanyag |
Őrlési technológia | Kíméletes, több frakciós őrléssel készül |
Felhasználás | Minden háztartási célra (sütemények, kenyérsütés, habarások...stb.) felhasználható. |
Tudtad-e? | Hogy ebből a lisztből tojás hozzáadása nélkül is tudsz száraztésztát készíteni. |
Gondoltad volna? | Hogy a Király búza nevét a rendkívüli méretű magjáról kapta. E tulajdonsága alapján a búzafajok között király, hiszen ennél nagyobb szemű, tömegű és sűrűségű búzafaj jelenleg nem létezik. |
Átlagos tápérték 100 g termékben | Energia:1422 KJ/333 kcal, Zsír:1,00 g, amelyből telített zsírsav:0,20 g, Szénhidrát:64,5 g, amelyből cukrok:2,00 g, Rost:0,95 g, Fehérje:16,10 g, Só:0,15 g. |
Eredet | Minden egyes zacskó Spájzold Be! Királybúza liszt a Varga Frigyes (Vargabona) által nemesített eredeti Királybúzából készült lisztet tartalmazza. |