Összetevők: gluténmentes zabpehelyliszt, kölesliszt, tápiókakeményítő, útifűmaghéjliszt, savanyúságot szabályozó anyag (aszkorbinsav), bambuszrost
Gluténmentes, citromsavmentes, vegán kovász alap, amelynek segítségével citromlé, citromsav, ecet és élesztő felhasználása nélkül készíthető, számos kovászos pékáru.
Kovász készítése
Hozzávalók
50 g Lisztkeverék kovászoláshoz
55 g langyos víz
4 g Datolya- vagy Agávé szirup
Elkészítés
Keverjük a hozzávalókat csomómentesre, tegyük rá (de ne csavarjuk rá!) az üveg fedelét, és rakjuk meleg helyre, 24 órára.
A kovászt 8 napon keresztül etetjük, ezt követően lehet sütni vele.
A részleteket a „Kovászolós kisokos” tartalmazza.
Speciális kovászos kenyér recept
Hozzávalók:
250 g Szafi Life Speciális lisztkeverék
100 g kovász (Szafi Life Lisztkeverék kovászoláshoz – lisztből)
6 g só
4 g Datolya- vagy Agávé szirup
20 g olaj (étolaj vagy paleo olaj)
250 g kézmeleg víz
4 g bambuszrost a gyúráshoz és a formázáshoz
1 g kókuszolaj spray a sütés előtti fújáshoz
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sóval.
Mérjük ki egy nagyobb edénybe a kovászt, a vizet, az Agávé szirupot, az olajat, öntsük bele a lisztet és gyúrjuk össze.
Ezután fedjük le az edényt, és 1 órára tegyük meleg helyre (például előmelegített, kb. 40-45 °C-os sütőben hagyhatjuk 60 percig).
Ha letelt az egy óra, borítsuk a tésztát lisztes munkafelületre, gyúrjuk át, formázzunk belőle egy hosszúkás rudat, vagy egy gömböt (kelesztésre alkalmas edényzettől függően), fedjük le, és 2 órára tegyük meleg helyre (42 - 45 °C-os sütőben).
A 2 óra letelte után, borítsuk át a kosárból a kenyeret, egy sütőpapírral fedett tepsire, fújjuk le az olajjal, vágjuk be néhány helyen a tetejét és rakjuk a sütőbe.
Sütés: 190 °C-ra előmelegített sütőben, alsó - felső programon 65 - 70 perc.