Szeletelt Cayenne chili karikák. Cayenne chili (Capsicum annuum). Jelenleg a Cayenne chili a világ legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett chili fajtája, amely szubtrópusi területek tápanyagban gazdag talaját és párás, meleg időjárását kedveli. Elnevezését a Francia Guyanan található Cayenne városáról kapta. Ez a chili fajta 100 nap alatt érik leszedhető állapotra a 0,6-1 méter magasságú növényeken.
Érett állapotban színe élénkpiros vagy vörös, húsa vastag. Frissen, szárítva, őrölve, aprítva, ecetben tartósítva vagy fűszer keverékekben egyaránt forgalomba kerül.
Erősen csípős, ez a Scoville skálán 30.000-50.000 értéket jelent. Kiváló B6, E és C-vitaminforrás, valamint tartalmaz még káliumot és mangánt. A távol-keleti fűszerkeverékek egyik fő összetevője.
Felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, levesekhez, főtt-, sülthús- és halételekhez, tojás készítményekhez, valamint gomba- és sajtételekhez.
Csípőssége miatt az első felhasználásnál adjuk óvatosan, kis adagokban az ételhez!