Amennyiben félbehagyja a vásárlást ne feleddje, hogy a Tovább a pénztárba gombra kattintva mentődnek el a kosárba helyezett termékek!
Termékek Menü

Arkocaps bio Articsóka kapszula 40x

Elérhetőség: Raktáron
Cikkszám: D48765

Leírás és Paraméterek

Termékleírás

Felhasznált rész: levél 200 mg fagyasztva őrölt teljes növényi por kapszulánként

Rossz emésztés - epe-és májpanaszok - ebből adódó szorulás

Az Észak-Afrikából származó, Franciaországban termesztett articsóka nemes növény, táplálékként virágzatának a rügyeit fogyasztják, míg a levelét a fitoterápia máj- és epehólyag rendellenességek kezelésére használja. A levél egyik fő hatóanyaga a cinnarin, mely epehajtó hatású, tehát stimulálja az epe termelést és kiválasztást. Ezen felül májvédő és májsejt regeneráló hatása is van, ezért használják sárgaság (icterus) kezelésére, valamint májzsugor esetén, hogy segíthetse a májsejtek megújulását. Mivel az articsóka stimulálja az epetermelést, ezért használható májelégtelenség okozta szorulás kezelésére is. Az articsóka levél a cinnarinon kívül még több más anyagot is tartalmaz, amelyek elősegíthetik a cinnarin hatásának kifejtését. Így a maximális gyógyhatás eléréséhez szükséges a levelek fagyasztva őrlése, amely eljárás során a növény levelében megtalálható összes hatóanyag belekerül a kapszulákba. Az articsóka mindezen túl segíthet csökkenteni a koleszterin szintet, valamint enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Ajánlható: emésztési elégtelenség esetén

Adagolás: napi 3x1 kapszula étkezés előtt

Részletes leírás a gyógynövényről:

Articsóka hatóanyagának részletes ismertetése

Eredete:

Vad formájában ismeretlen, az articsóka valószínűleg a Cynara cardunculus-ból fejlődött ki. A többi faj, amely kereszteződésre képes a C. Cardunculus-szal, mind a C. Scolymus ősi fajtájából fejlődött ki (pl.: C. Syriaca) [1]. 

Botanika:

Ennek a fűfélének a levelei nem tövisesek, karéjos szegmensekre vannak osztva, egyszeresen, valamint a csúcsuknál teljesen szárnyaltak. A virágok cső alakúak, húsos magbugájuk húsos fedéllevelekkel van körülvéve, végük nem hegyes. 

Hatóanyagokat tartalmazó része:

A szárított levél egyben, de a leggyakrabban felvágva minimum 0,8 % klorogénsavat kell tartalmazzon [G31]. A teljes levél elérheti a 70 cm-es hosszúságot és a 30 cm-es szélességet. A csészelevél felső része zöld, kis, fehérkés pelyhek vannak rajta, az alsó része sápadtzöld vagy fehér és erősen bolyhos, gubancos, hosszú szálakkal. A por szürkészöld. Mikroszkóp alatt a két oldalán anomocitikus gázcserenyílások láthatók; egy sorban soksejtű, bolyhos fedőszőrök vannak, a legtöbbjüknek rövid a kocsánya, mely több sejtből és egy megnyúlt, keskeny és gyakran meggörbült utolsó sejtből áll; más fedőszőrök 4-6 hengeres alakú sejtből állnak. Az alkoholos kivonatban végzett TLC-vizsgálat kimutatta a klorogénsav és észterei, valamint a 7-glükozid-luteolol jelenlétét. E komponensek mindegyikének mennyisége meghatározható HPLC vizsgálat során [2]. 

A hatóanyagok kémiai összetétele:

Kb. 20 komponens különíthető el a levélben: triterpének és szterolok, guaianolidok (cinaropikrin és ennek változatai a növény földrajzi elhelyezkedésétől függően), flavonoidok (a luteolin glikozidos és ramnoglikozidos kötésű származékai) [3, 4]. Az aktivitásért felelős összetevők az acides-alcool-ok és a fenol észterei. 

acides-alcool-ok: A levél tartalmaz almasavat (0,8 %-a a száraz növénynek) és borostyánkősavat (0,32 %), tejsavat, fumársavat, glicerinaldehidet, citromsavat és glycolique-ot, de szabad állapotú hidroxi-metilakrilsav is található benne. 

Fenol-acid-észterek: A kávésav (3,4 hidroxi-fahéjsav) mellett megkülönböztetjük az észtereit: cinarin, a kávésav és a kínasav 1,3-diésztere, klorogénsav, a kínasav monocaféate-3-ja, néochlorogénique-sav. A fenol-összetevők, melyek tartalma a változatosságtól, a levél fajtájától és a vegetatív ciklus periódusától függ [7], a levéllemezen találhatók: 7,2 g/kg, ezzel szemben a levélnyélen csak 0,52 g/kg. 

Gyógyszerészeti adatok:

Az articsóka levelén hagyományosan elismert tulajdonságok a hepatobiliáris rendszer szintjén jelentkeznek. Koleretikus hatások: A cinarin i. p. vagy i. v. úton a patkánynak adagolva aktivitást mutat az epeműködésben és a vizelésben, összehasonlítva az ekvimolekuláris nátrium-hidroxid adagok által provokált hatással [8]. Az erős mono-caféiquinique-acidos oldat kivonata a cholique észterek vesekiválasztását növeli [9]. Az articsóka különböző komponensei külön-külön gyenge koleretikus aktivitást generálnak. Viszont ezek közül az aktívabbak (az acides-alcoolok, [5, 10]) összességében erősen hatnak a hozamra és az epe kiválasztására. Ez tipikus esete a potencializációs (ampho-koleretikus hatás) szinergiának [11]. Magas koleszterinszintet kiváltó hatását gyakran említik, különböző előkészületek közben fedezték ezt föl a patkánynál [9]. Az alkohol-acidok keverékéről, valamint az alfa-hidroxi-metil savról megállapították, hogy az etanol toxicitásával szemben májvédő hatású és ugyanez a cinarinról is bebizonyosodott a szén-tetrakloriddal (CCl4) szemben az elkülönített patkányok hepatocitáin. Egy régebbi, Mortier által végzett kísérlet [10] bebizonyította, hogy a növény vizes oldatától megnő a vizelet mennyisége. Kardioprotektív hatást tulajdonítanak az articsóka flavonoidjainak, különösen a luteolinnak és a 7-O-glikozidnak (cynaroside), ezek stimulálhatják a NO-termelését, amely az eNOS (endoteliális nitrogén-monoxid-szintetáz) elismert antitrombotikus és antiszklerotikus hatású ágense [13]. Az articsóka levelének kivonatánál felfedezett más hatások közül meg kell említeni az antimikróbás és főleg az antifungális hatást [14, 15]. Ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy a 3 proteáz (A-, B- és C-cynarase-nak elnevezett glikoproteinek) az articsóka gázcsere nyílásaiból kiindulva képes megaltatni a tejet [16]. 

Megfigyelések az embernél:

Az utóbbi húsz évben számos klinikai vizsgálatot végeztek, melyek az articsóka kivonatának koleretikus, alacsony koleszterin-, és trigliceridszintet kiváltó hatásait igazolták [G6]. Ezeknek a kivonatoknak fontos szerepe van a rossz emésztés (funkcionális diszpepszia [17], étvágycsökkenés, nyomasztó érzések, émelygés, hasi fájdalmak) és hepatobiliáris működés kezelésében. Az articsóka hipolipidémiás és májvédő hatásai is ismertek [18], ugyanakkor megfigyelték, hogy enyhíti a vastagbél-irritációk szindrómájának a szimptómáját [19]. Az articsóka egy szeszkviterpén laktonjánál, a cinaropikrinnél megfigyelték a görcsoldó hatást [20]. Az articsóka levelének flavonoidjainak és caféylquinique-savjainak is elkészült a farmatokinetikai vizsgálata [21]. A cinarin koleretikus és a biliáris savak ürülék útján való kiválasztására irányuló hatását is felfedezték az embernél. Placebós ellenpróbával tesztelve a cinarin koleszterin- és lipoproteincsökkenést eredményez [22]. Bár számos szerző írt az articsóka koleszterincsökkentő hatásáról (3,6-22 % napi 60 mg és 1,5 g közötti adagolás mellett), Ila és b típusú magas lipoproteinszintben szenvedő betegek esetében ez még nem bizonyított [24]. Néhány esetben a nagy koleszterinszint-esést (41 %) a többi kezelésnek tudhatjuk be. A megfigyelt trigliceridek szintjének csökkenése általában 20 % körüli, bár néhányan kételkednek a vizsgálatok folyamán felhasznált protokollokban, ezért a koleszterinszintcsökkentő hatásban is [25]. 

Használata:

Az articsóka, melyet több évszázada használnak, nagyon keresett koleretikus növény. A levél és az abból készült készítmények (a forrázata nagyon keresű, ezért inkább a növény teljes porából készült géles kapszulát részetítik előnyben a betegek) elsőrendű fontosságúak minden fitoterápia során, amelyek a koleretikus és a kolagóg emésztési és vizelési rendellenességek megkönnyítésére és a víz vese általi kiválasztásának megkönnyítésére irányulnak. 

Biztonság:

Az articsóka levelének vagy kivonatának fogyasztása közben semmilyen mérgezési tünet, nem jelentkezett még a mai napig a szakirodalomban. Az állatoknál az articsóka kivonata (butanolos kivonat: DL50 = 0,8 g/kg, patkánynál, i. p.; 46 %-os klorogénsavas oldat: DL50 = 2 g/kg, patkánynál, per os), ugyanígy a növény teljes pora (akut esetben 3 g/kg, szubakut esetben 300 és 600 mg/kg/nap, patkánynál, per os) sem okozott semmiféle mérgezést [26].

Tájékoztatás

Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.