A cékla gazdag antioxidánsokban és olyan tápanyagokban, mint a magnézium, a nátrium, a kálium és a C-vitamin, ezenkívül tartalmaz betaint is, ami fontos a szív- és érrendszer egészsége számára. Ezenkívül a cékla hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a homociszteint, ami káros hatással lehet az erekre, így hozzájárul a szívbetegségek, a stroke és a perifériás érbetegségek kialakulásának megelőzéséhez. A betain a folsavval, a B6-vitaminnal és a B12-vitaminnal együttműködve látja el ezt a feladatot. Számos tanulmány kimutatta, hogy a cékla véd a májbetegségek és a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásaival szemben, segít leküzdeni a fehérjehiányt és kezelhető vele a cukorbetegség. A céklalé továbbá csökkenti a vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. Az American Heart Association Journal Hypertonia című folyóiratban közzétett tanulmány azt állította, hogy fél liter céklalé elfogyasztása már egy órán belül képes csökkenteni a vérnyomást. Ez a cékla magas nitráttartalmának tulajdonítható. A csökkenés még szembetűnőbb volt 3-4 óra elteltével és még mindig mérhető volt 24 óra után is. A University of California at Davis és a Kyung Hee University berkeiből származó kutatás szerint már korábban is volt bizonyítékunk arra, hogy ha edzés előtt közvetlenül céklalevet iszunk, akkor megnő a tűréshatárunk - mindez a cékla magas nitráttartalma miatt van. A kutatók jelenleg azt vizsgálták: hosszú távon miként reagál a céklalére a szervezet? Az említett vizsgálatban 14, húszas éveiben járó férfival itattak két héten át minden reggel 70 milliliternyi céklalevet: egyik felük a boltban kapható változatot itta, a csoport másik fele pedig olyan változatot, amelyből korábban kivonták a nitrátokat . Amikor ezen férfiakat nagy intenzitású bicikliedzésekre küldték, jóval alacsonyabb volt a vérnyomásuk azoknak, akik a nitrátokban gazdag céklalevet itták.
összetevők |
Céklalé 100%, ellenőrzött ökológiai termesztésből származó. Nem tartalmaz tartósítószert és más adalékot. |
használat/adagolás |
Acéklalevet felbontás előtt jól rázza fel! Az üveg aljára történő lerakódás nem minőségi hiba. A cékla rost és szárazanyag tartalma rakódhat le. |
tárolás |
Száraz, hűvös helyen tartandó! Felbontás előtt jól felrázandó! Felbontás után hűtőben tartandó! |