Rosttartalma magas, ami segíti az emésztést és lassítja a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, illetve székrekedés esetén is kedvező hatású. Az amarant vastartalma kiemelkedő a gabonák közül. E mellett kalcium, magnézium és cink tartalma is figyelemreméltó. Kevésbé kedvező, hogy az amarant tartalmaz néhány úgynevezett antinutritív anyagot, amelyek gátolják néhány értékes tápanyag emésztését és hasznosulását. Ilyen például az oxálsav és a fitinsav, amelyek a kalcium és a foszfor felszívódásának szabnak gátat.
Az amarant nem tartalmaz glutént.
Felhasználás: Kb. 15-20 perc alatt megfő, kétszeres mennyiségű vízben.
Fogyasztható köret- vagy kásaként, de felhasználható töltött, rakott ételek és sütemények készítéséhez is. Mivel az íze alapvetően semleges, sós és édes fogások is készíthetők belőle.
Összetevők: amaránt*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték:
|
1540 kJ / 365 kcal
|
Zsír:
|
8,8 g
|
- amelyből telített zsírsavak:
|
2,1 g
|
Szénhidrát:
|
56,8 g
|
- amelyből cukor:
|
1,5 g
|
Rost:
|
11 g
|
Fehérje:
|
15,8 g
|
Só:
|
0,065 g
|