Amennyiben félbehagyja a vásárlást ne feleddje, hogy a Tovább a pénztárba gombra kattintva mentődnek el a kosárba helyezett termékek!
Termékek Menü

Csiráztató tál műanyag 4 részes 1db

Elérhetőség: Raktáron
Cikkszám: D482

Leírás és Paraméterek

összetevők Anyaga: polisztirol
használat/adagolás Szigorúan csak étkezési célra alkalmas, bio magokat csíráztassunk, amelyek gógynövény és élelmiszer boltokan kaphatók. Sok esetben nem csak a csávázott vetőmag, hanem a piacokon vásárolt "sima" mag is komoly problémákat okozhat, mivel ezeket néha vegyszerekkel kezelik penészesedés és rovarok ellen. Mosás: a magokat tegyük az egyik lukacsos edénybe vagy szűrőbe és folyóvíz alatt alaposan mossuk le. Áztatás: a tisztára mosott magokat öntsük át az alsó, zárt aljú tálkába, majd engedjünk rá annyi vizet, hogy az bőven ellepje. Az ázatás addig tartson, amíg a magok szemmel láthatóan meg nem duzzadnak. Átlag fél-egy nap. A vastagabb héjúak (tökmag, napraforgó stb.) áztatása még hosszabb időt igényel (1-2 nap). Csíráztatás: a megduzzadt szemeket helyezzük át az egyik lukacsos tálba és folyóvíz alatt öblítsük le. Öblítés után a maggal teli lukacsos edénykét tegyük a vízzel teli zártaljú edényre. Az öblítést naponta min. 2-3 alkalommal ismételjük meg, amely a nyákosodást előzi meg és a csírák fejlődéséhez biztosít vizet. A magoknak szükségük van arra, hogy enyhe párában legyenek, ezért helyezzünk rájuk egy másik lukacsos tálkát, vagy takarjuk le egy egyszerű tányérral. Ha a csírák penészesednek, akkor esetleg próbáljunk meg "fedő" nélkül csíráztatni, sűrűbben öblíteni a csírákat, vagy szellősebb, pár fokkal hűvösebb helyre tenni a tálat. A csomagban több lukacsos tálka is található, ez lehetővé teszi, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű vagy többféle magot csíráztassunk egy időben, több szinten. Csíráztató tál elhelyezése: világosban a csírák sötétebb zöld színűek lesznek, C-vitaminban és karotinban sokkal gazdagabbak, mint a sötétben tartott társaik. Ügyeljünk arra, hogy a nap közvetlenül ne süsse a maggal teli tálat, mert a napsütéstől megfőhetnek, tönkremehetnek benne a csírák. Ideális csíráztatási hőmérséklet: mag fajtájától függően : 17-25 C között. Csíráztatás időtartama:felhasználástól függően 3 naptól akár egy-két hétig is tarthat. Ha búzafüvet nevelünk, akkor a csíráztatás, hajtatás eltarthat 4-5 hétig is. Csírák felhasználása:Nyersen, sütve vagy főzve. Magostól vagy mag nélkül. Fontos tudnunk, hogy a csírák nyersen, friss állapotban tartalmazzák a legtöbb hasznos tápanyagot. Penészes, rothadt, kellemetlen szagú csírákat soha ne együnk. Csírák tárolása: nyersen hűtőben (akár 1-2 hétig is), vagy alacsony hőfokon (40-50 C) történő szárítás után, zárt dobozban.