A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas.
Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Jótékony hatása: egészségvédő, immunrendszer erősítő, béltisztító
Felhasználása: salátákhoz, levesekhez, köretekhez, csíráztatáshoz. Főzési ideje kb 20-30 perc. Köménymaggal, szerecsendióval ízesíthetjük.
Tápanyagtartalom (100g-ban) |
Kalória (kJ / kcal) |
1281 kJ/ 304 kcal |
Fehérje (g / 100g) |
23,1 g |
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) |
41,5 g/ 3,1 g |
Zsír/Telített zsír (g / 100g) |
1,2 g/ 0,3 g |
Rost (g / 100g) |
17,3 g |
Nátrium (mg / 100g) |
<0,02 mg |