A szójaolaj zsírsavösszetétele, a telített és a telítetlen zsírsavak aránya igen kedvező. A legfontosabb növényi esszenciális zsírsavforrás egyike, mert nem csak n-6, hanem n-3 zsírsavakat is tartalmaz. A szójaolaj a margaringyártás alapanyaga. Számos növényben, sok hüvelyesben, így a szójában is, nagy mennyiségben találhatók a fitoösztrogének közé sorolható izoflavonok, melyek ösztrogénhez (nemi hormon) hasonlók, de gyengébb aktivitásúak, viszont a növényekben sokkal nagyobb koncentrációban vannak jelen, mint a vérben. A fito-ösztrogének szerkezeti és funkcionális hasonlóságuknak köszönhetően, a nemi hormonokhoz hasonlóan védő szerepet játszanak a menopausa, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedésekben.
Átlagos tápérték 100ml termékben |
|
Energia tartalom |
3700 Kj (900 kcal) |
Zsír |
100 g |
Telített zsírsav |
15g |
Egyszeresen telítetlen |
28g |
Többszörösen telítetlen |
57g |
Szénhidrát |
0 g |
Amelyből cukrok |
0 g |
Fehérje |
0 g |
Só |
0 mg |