A földimandula vagy tigrisdió igazából nem is mandula vagy dió, hanem egy Észak-Afrikában és a Mediterráneum területén őshonos fűféle gyökérgumója, amelyet évszázadok óta fogyasztanak már. Hazánkban viszonylag kevésbé ismert még a földimandulaliszt, de érdemes kísérletezni vele, különösen gluténérzékenyeknek.
Jelentőség, hatások:
A földimandulalisztnek igen magas a zsírtartalma, zsírsavösszetétele pedig kedvező. Rosttartalma is jelentős, amelynek nagy részét a rezisztens keményítő adja.
A földimandula liszt könnyebben emészthető, így annak is ajánlott, akinek más gluténmentes lisztek problémát okoznak (pl. kókuszliszt).
Felhasználás:
A földimandula-lisztet használhatjuk önmagában vagy más gluténemntes lisztekkel keverve. Kicsit édeskés, mogyoróra emlékeztető íze lehetővé teszi, hogy kevesebb cukorral készítsük el a süteményeinket. Az íze miatt a vegán hamburgerpogácsákkal is jól harmonizál.
Panírozáshoz is használható.
Összetevők: földi mandula