-
A mezei katáng keserűanyagai fokozzák a gyomornedv-elválasztást és az epefolyadék-kiválasztását. Amikor a nyelven és a száj nyálkahártyán elhelyezkedő ízérző receptorok keserű ízt érzékelnek, a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül reflexesen fokozzák a nyál-, a gyomornedv-, hasnyál- és epeelválasztást, összehúzódásra késztetik az epehólyagot. A keserűanyagok emellett fokozzák a bélperisztaltikát is. A javuló emésztés miatt nem jelentkezik az étkezés utáni fáradtság, tompaság.
-
A májzsugor (májcirrózis) egy krónikus betegség, mely a májsejtek egy részének funkcióvesztésével jár. Az egészséges szövetekre hárult fokozott funkcióellátás miatt a vérben emelkedik a májenzimek szintje. A Fitomedicína című szakfolyóirat egyik tanulmányában egy indiai népi gyógyászatban májvédőként használt katáng tartalmú gyógynövénykivonatot vizsgáltak. Több mint 500 regisztrált májcirrózisos beteg közül kiválasztottak 36 főt (21-76 évesek), ebből 18-an gyógynövényes, 18-an placebó kezelést kaptak 6 hónapon keresztül. A májértékeket a vizsgálat kezdetekor és végén rögzítették. Kimutatták, hogy a katáng tartalmú gyógynövénykivonat hatására csökkent a vér májenzim tartalma (Fallah Huseini és munkatársai kutatása).
FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK
- A mezei katáng herbájának és gyökerének fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- Fogyasztása nem ajánlott a fészkes virágzatúak családjába tartozó növényekkel szembeni túlérzékenység esetén!
- Epevezeték-elzáródás, epehólyag-gyulladás és emésztőrendszeri fekély esetén ellenjavallt.
- Gyermekek elől elzárva tartandó!